Hvordan beskytte hørselen
Å beskytte hørselen vår er viktig. Visste du at over en milliard barn og unge over hele verden kan være i fare for å miste hørselen på grunn av usikker lyttepraksis? Det er sant! Her deler vi noen tips for hvordan beskytte hørselen ?
Fakta om hørselstap
Ifølge Verdens helseorganisasjon lever over 49 millioner mennesker mellom 12–35 år med funksjonshemmende hørselstap av ulike årsaker. Det er et svimlende tall! Visste du også at nesten 50 % av tenåringer og unge voksne i middel- og høyinntektsland utsettes for usikre lydnivåer fra personlige lydenheter? Det er mange unge ører i fare.
Forstå risikoen
Å høre på høy musikk gjennom hodetelefoner kan virke ufarlig, men det kan faktisk forårsake permanent skade på hørselen. Eksponering for høye lyder, spesielt over lengre tid, kan utmatte de sensoriske cellene i øret, noe som fører til midlertidig eller permanent hørselstap. Det er ikke bare ørene som er i fare – høy lyd kan også øke stress og angst, påvirke språkutviklingen hos barn og til og med hindre skoleprestasjoner.
Trygge lyttevaner
Det finnes mange måter å beskytte hørselen på samtidig som vi nyter favorittmusikken vår. Her er noen tips:
- Hold volumet nede: Bruk nøye tilpassede, støydempende øretelefoner eller hodetelefoner. De lar deg høre musikken tydelig på lavere volum og reduserer bakgrunnsstøy.
- Begrens støyende aktiviteter: Unngå støyende steder eller flytt deg bort fra lydkilder som høyttalere. Begrens også daglig bruk av personlige lydenheter til under én time for å redusere støyeksponeringen.
- Overvåk trygge lydnivåer: Kjenn til sikkerhetsfunksjonene på enheten din og hold volumet på et trygt nivå. Husk også å ta regelmessige hørselstester for å oppdage problemer tidlig.
Hva foreldre kan gjøre
Foreldre, dere spiller en nøkkelrolle i å lære barna trygge lyttevaner. Vær et godt forbilde ved å praktisere trygt lytting selv, og overvåk barnas eksponering for høy lyd. Et annet godt tiltak er å utstyre barna med hodetelefoner som har innebygde, alltid på, volumbegrensende funksjoner som SafeAudio®, som holder lydtrykket på trygge nivåer for barn.
Hva lærere kan gjøre
Lærere, dere kan også bidra! Lær elevene om farene ved høy lyd og oppmuntre dem til å utvikle trygge lyttevaner. Inkluder denne informasjonen i helseundervisningen, musikk- eller dansetimene.
Hørsel er en verdifull gave, og det er opp til oss alle å beskytte den – spesielt for de unge. Ved å følge disse enkle tipsene kan vi sørge for at familiene våre nyter musikk og lyd på en trygg måte i mange år fremover. La oss holde ørene glade og friske!
Kilde: WHO, Make Listening Safe Brosjyre, 2023.